«بیش از 165 نفر ایرانی در زندانهای مالزی بازداشت هستند که اتهام همگی آنان قاچاق مواد مخدر است و به موجب قانون مالزی قاچاق بیش از 15 گرم هروئین و مشابه آن حکم اعدام دارد و اغلب ایرانیها نیز در چنین موقعیت غم انگیزی هستند که نه زبان بلدند و نه پول وکیل دارند نه امکانات ارتباطی مناسب و بعضیها نیز خانوادگی بازداشت هستند».
به گزارش ایسنا، حسین عسکری راد، عضو هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز و نماینده اعزامی کانون وکلا به کارگروه آموزشی حقوق بشر که توسط کانون بینالمللی وکلا در مالزی برگزار شد به ارائه گزارشی از این کارگروه در سایت کانون وکلای دادگستری مرکز پرداخته است.
وی با اشاره به همراه تعدادی از همکاران وکیل در 14 اسفند در کارگاه شرکت کردهاند، نوشته است که در این روز به نمایندگی از کانون ضمن ارائه گزارشی در تشریح موقعیت ایران دررابطه با ارگانهای سازمان ملل متحد و اسناد بینالمللی حقوق بشر، خلاصه ای از وضعیت سیستم دادرسی و امکان مداخله وکلا در مراحل دادرسی و محدودیتهایی که وکلا در دادسراها و مراحل تحقیق با آن مواجه هستند آرزو کرد که این کارگاه مقدمه ای برای هم اندیشی و درک مشترک از مفاهیم حقوق بشر باشد.
وی با اشاره به بازدید از زندان کوالالامپور مینویسد: پس از توضیحات کامل ریاست زندان مزبور که با پاور پوینت انجام شد از سه بندی که زندانیان آن برای اولین بار بازداشت شدهاند بازدید به عمل آمد که وضعیت بسیار اسفناک و غم انگیزی حاکم بود وحقیقتاً در مقایسه با زندان اوین از لحاظ استانداردهای حقوق بشر، شرایط نگهداری زندانیان به مراتب از سطح پائینتری برخوردار بود. رییس زندان پس از ارائه توضیحات کامل، نماد زندان مالزی را به کانون وکلای دادگستری ایران هدیه کرد.
عسکری راد در گزارش خود خاطرنشان میکند: بیش از 165 نفر ایرانی در زندانهای مزبور بازداشت هستند که اتهام همگی آنان قاچاق مواد مخدر است و به موجب قانون مالزی قاچاق بیش از 15 گرم هروئین و مشابه آن حکم اعدام دارد و اغلب ایرانیها نیز درچنین موقعیت غم انگیزی هستند که نه زبان بلدند و نه پول وکیل دارند نه امکانات ارتباطی مناسب و بعضیها نیز خانوادگی بازداشت هستند.
وی ادامه میدهد: به منظور کمک به اینگونه اشخاص در آخرین پانل کارگاه از مسئول حقوق بشر کانون مالزی قول گرفتیم که معاضدت قضایی لازم را با زندانیان ایرانی بکند و برای اطمینان از احتمال کمک به زندانیان، با سرکنسول ایران «کسری مهمان پرست» تماس گرفتیم و در جلسه با ایشان، مشکلات بهداشتی و نگهداری زندانیان و امکان معاضدت قضائی مطرح شد و کارت ویزیت مسئول حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مالزی به سر کنسول ایران تسلیم شد تا درصورت ضرورت این همکاری صورت پذیرد. مهمان پرست نیز اطلاعات مفصلی در خصوص ایرانیان مقیم مالزی وآسیبهای اجتماعی که ایرانیان بدان مبتلا هستند بیان کرد و به نظر میرسد هشدار فرودگاههای بین المللی ایران ونظارت موثر پلیس این فرودگاه ها بتواند جلوی دامهایی که باندهای بینالمللی مواد مخدر برای افرادی که به طمع درآمد اندک، مال، آزادی و جان خود را از دست دهند بگیرد.
وی در ادامه، مفهوم و منشاء حقوق بین المللی بشر ناظر به حقوق بازداشت شوندگان، کودکان و زنان، اسناد بین المللی حقوق بشر، وضعیت حقوق بشر در ایران و مالزی، قواعد ناظر به آزادیهای فردی و مقتضیات کارکرد دولتی، قواعد ناظر به دستگیری و بازداشت متهمین و حق اطلاع بازداشتی از دلیل دستگیری و بازداشت خود، حق دسترسی به محاکمه سریع، دسترسی به وکیل و برابری در برابر قانون و دادگاه، حق برائت و امکان بهره مندی از مترجم درمراحل دادرسی، حق سکوت در دادرسی و اینکه سکوت به ضرر متهم تفسیر نشود، حق به فرصت و امکانات کافی جهت تدارک دفاع و محاکمه علنی، منع شکنجه و رفتار تحقیر آمیز و امکان تنبیه ناقضین حقوق مزبور و اخذ خسارت، حق زنان به داشتن شخصیت حقوقی و تساوی آنان در برابر قانون، حق زنان به آزادگی از بردگی و تجارت برده ، کار اجباری و قاچاق زنان و تمامیت جسمانی و روانی ایشان، حق به اهلیت مدنی و مشارکت در امور اجتماعی و بهره مندی از سایر حقوق بشر، تعریف کودک ، محرومیت آزادی وی – کودک به عنوان قربانی و شاهد درمحاکم، وضعیت کودک در جدائی پدر و مادر- سیستم رسیدگی به جرایم نوجوانان را از جمله موضوعات مورد بحث در این کارگروه عنوان کرد.
براساس این گزارش، جلسات روز اول و دوم با مدیریت مشترک گروه ایرانی (به مدیریت حسین عسکری راد) و طرف مالزیایی و نماینده آی.بی.ای (IBA) اداره میشد. روز سوم که جلسات در حوزه حقوق زنان و کودکان بود نیز با نمایندگی «بهشید ارفع نیا» از کانون مرکز اداره شد و علاوه بر جلسات عمومی، هر کدام از مباحث در میزگردهای کوچکتر بحث میشد. در پایان، جلسهای با مدیریت مشترک نماینده کانون ایران و نماینده IBA و کانون مالزی برگزار شد و نسبت به مذاکرات کارگاه سه روزه جمع بندی مطلوبی صورت گرفت اظهارامیدواری شد که مشابه این کارگاه در ایران نیز برگزار شود.